Logo
cetatenie.md
cetatenie.md

Cetățenia română de la rădăcini

obţine cetăţenia română prin rădăciniObținerea cetățeniei române pe bază de descendență oferă posibilitatea restaurării cetățeniei pentru descendenții cetățenilor români. Acest lucru nu doar ajută la restabilirea legăturilor culturale și istorice, dar și deschide accesul la o gamă largă de drepturi și privilegii, inclusiv cetățenia UE. În ultimii ani, această oportunitate a devenit deosebit de populară printre descendenții românilor care trăiesc în țările CSI, datorită simplității procesului și avantajelor semnificative.

Determinarea criteriilor de obținere a cetățeniei

Criterii principale

Pentru a obține cetățenia română pe bază de descendență, trebuie să îndeplinești următoarele criterii:

 • Există un strămoș care a fost cetățean român.
 • Dovada legăturii de rudenie cu cetățeanul român (părinte, bunic sau bunică, străbunic sau străbunică).
 • Dacă strămoșul și-a pierdut cetățenia împotriva voinței sale din cauza schimbărilor politice (de exemplu, Al Doilea Război Mondial sau regimul comunist), acest lucru constituie un motiv pentru obținerea cetățeniei conform articolului 11 din Legea cetățeniei române.
 • Dacă strămoșul a emigrat după anul 1949, acest lucru poate simplifica procesul de obținere a cetățeniei.

Acte si proces pentru obtinerea cetateniei romane

Documente necesare

 • Certificatele de naștere ale solicitantului și ale strămoșilor.
 • Certificatele de căsătorie și deces (dacă este cazul).
 • Documente care atestă cetățenia strămoșilor (pașapoarte, acte militare etc.).
 • Apostilarea și traducerea notarială a tuturor documentelor eliberate în afara României.

Procedura de depunere a cererii

 • Strângerea tuturor documentelor necesare: Găsirea și pregătirea documentelor care atestă cetățenia strămoșilor poate lua mult timp și efort, mai ales dacă acestea se află în arhivele altor țări.
 • Traducerea și apostilarea documentelor: Toate documentele trebuie traduse în limba română și apostilate.
 • Depunerea cererii: Cererea poate fi depusă personal la consulatul României din țara de reședință sau la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din București.
 • Susținerea interviului: În procesul de depunere a cererii este necesar să susții un interviu, în cadrul căruia se verifică cunoștințele de limba română, istorie și cultură.
 • Analizarea cererii: După depunere, cererea este analizată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Dacă documentele sunt în ordine, se stabilește data depunerii jurământului.

Avantajele cetățeniei române

Drepturi și privilegii

 • Dreptul la muncă: Cetățenii români au dreptul de a lucra în orice țară a UE fără a avea nevoie de viză sau permis de muncă.
 • Educație și sănătate: Cetățenii români au acces la instituțiile educaționale și de sănătate publice din România și alte țări UE.
 • Libertatea de mișcare: Cetățenia română oferă dreptul la libera circulație în țările UE, ceea ce simplifică semnificativ călătoriile și mutările.
 • Votare: Cetățenii români pot participa la alegerile și viața politică din România, precum și la alegerile pentru Parlamentul European.

Oportunități economice

 • Condiții fiscale favorabile: În România există una dintre cele mai mici cote de impozit pe venit din UE - 10%, ceea ce o face atractivă pentru antreprenori și investitori.
 • Economie în dezvoltare: România demonstrează o creștere economică stabilă, creând condiții favorabile pentru afaceri și investiții.

Aspecte istorice și culturale

Restaurarea legăturilor istorice

Obținerea cetățeniei române pe bază de descendență ajută la restabilirea legăturilor cu rădăcinile istorice și culturale, mai ales pentru descendenții românilor care au fost forțați să emigreze din cauza perturbărilor politice și sociale din secolul XX.

Cazuri specifice

 • Descendenții victimelor Holocaustului: România recunoaște nedreptățile comise în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și facilitează activ restaurarea cetățeniei pentru descendenții victimelor Holocaustului.
 • Emigranții din fostele teritorii românești: Persoanele ai căror strămoși au fost cetățeni români și au locuit în teritoriile pierdute după cel de-Al Doilea Război Mondial (Moldova, Ucraina, Bulgaria) pot solicita cetățenia printr-o procedură simplificată.

Concluzie

Obținerea cetățeniei române pe bază de descendență este un pas important pentru restaurarea legăturilor istorice și culturale, precum și pentru obținerea unor drepturi și privilegii semnificative în UE. Pentru cei care au dreptul la restaurarea cetățeniei, se recomandă începerea procesului cât mai curând posibil și apelarea la informații și asistență suplimentară de la specialiști cetatenie.md.


Întrebare 1: Ce înseamnă "cetățenia României prin strămoși"?

Răspuns 1: Cetățenia României prin strămoși înseamnă obținerea cetățeniei române pe baza originii române, adică existența unor strămoși care au fost cetățeni ai României.

Întrebare 2: Cine are dreptul la obținerea cetățeniei române prin strămoși?

Răspuns 2: Dreptul la obținerea cetățeniei României prin strămoși îl au persoanele care pot confirma documentar că unul sau mai mulți dintre strămoșii lor au fost cetățeni ai României înainte de anul 1940.

Întrebare 3: Ce documente sunt necesare pentru a confirma originea română?

Răspuns 3: Documentele necesare includ:

 • Certificatele de naștere și de căsătorie ale strămoșilor
 • Adeverințe din arhive care confirmă cetățenia strămoșilor
 • Documente care confirmă relația de rudenie cu aceștia

Întrebare 4: Cât timp durează procesul de obținere a cetățeniei României prin strămoși?

Răspuns 4: Procesul de obținere a cetățeniei României prin strămoși poate dura între 6 luni și 2 ani, în funcție de completitudinea documentelor furnizate și de circumstanțele individuale.

Întrebare 5: Este necesar un jurist pentru obținerea cetățeniei României prin strămoși?

Răspuns 5: Deși implicarea unui jurist nu este obligatorie, aceasta poate simplifica și accelera semnificativ procesul, mai ales în privința căutării și pregătirii documentelor necesare.

Întrebare 6: Ce avantaje oferă cetățenia română?

Răspuns 6: Cetățenia României oferă următoarele avantaje:

 • Dreptul de a locui și munci în orice țară a Uniunii Europene
 • Dreptul de a participa la alegeri
 • Acces la servicii educaționale și medicale în țările UE
 • Protecție prin serviciile consulare și diplomatice ale României

Întrebare 7: Pot păstra cetățenia mea actuală după obținerea cetățeniei române?

Răspuns 7: Da, România recunoaște dubla cetățenie, deci puteți păstra cetățenia actuală la obținerea cetățeniei române, dacă acest lucru este permis de legile țării dumneavoastră.

Întrebare 8: Cum pot începe procesul de obținere a cetățeniei României prin strămoși?

Răspuns 8: Începeți cu o consultare cu experți în domeniul cetățeniei, care vă vor ajuta să adunați documentele necesare și să depuneți cererea la autoritățile competente.

Întrebare 9: Pot copiii mei să obțină cetățenia română împreună cu mine?

Răspuns 9: Da, copiii minori pot obține cetățenia română împreună cu părinții, dacă cel puțin unul dintre părinți obține cetățenia.

Întrebare 10: Ce trebuie să fac dacă nu am toate documentele necesare?

Răspuns 10: Dacă nu aveți toate documentele necesare, apelați la specialiști care vă pot ajuta să efectuați o căutare arhivistică și să găsiți documentele lipsă pentru a confirma dreptul dumneavoastră la cetățenia României.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail