Logo

Dublă cetățenie în România

În contextul juridic, nu există un concept de „a doua cetățenie”. În schimb, se folosește termenul dublă cetățenie. Cu toate acestea, există diferență între ele. Dubla cetățenie diferă de cea de-a doua, prin faptul că este sigilată printr-un acord între cele două țări respective. Acest acord permite cetățeanului să aibă un statut juridic egal în ambele state. De exemplu, după terminarea serviciului militar într-un stat, persoana nu mai poate fi recrutată pentru a servi din nou într-un alt stat. În consecință, ambele state recunosc cetățenia dublă și nu își impun obligațiile legale asupra cetățeanului în mod simultan.

Pe de altă parte, în cazul unei a doua cetățenii, fiecare dintre state definește o persoană ca cetățean al țării sale și îi impune în mod egal o serie de obligații. Astfel, persoana se angajează să își îndeplinească în mod independent obligațiile civile față de fiecare stat în parte, dacă acest lucru este necesar.

Termenul „dublă cetățenie” este oficial din punct de vedere juridic. Prin urmare, pentru a evita confuzia, pe acesta îl vom folosi în viitor. Dar va fi perceput ca a doua cetățenie.

În ceea ce privește România, în acest context: cetățenii români au dreptul de a deține dublă cetățenie fără a renunța la propria patrie. Exact la fel, străinii pot aplica pentru cetățenia română fără a o pierde pe prima. În consecință, ei devin cetățeni cu drept ai României. Cu toate acestea, România nu are un acord special de dublă cetățenie cu nicio țară. Aceasta înseamnă că având dublă cetățenie română, persoana se angajează să respecte obligațiile ambelor țări. De asemenea, legislația română nu necesită confirmarea dublei cetățenii, așa cum se cere, de exemplu, în Federația Rusă.

Dobândirea cetățeniei române oferă o serie de avantaje impresionante. În primul rând, prin dobândirea pașaportului român, deveniți cetățean al Uniunii Europene. Din aceasta rezultă că vă puteți extinde semnificativ cercul de influență. Viața dvs. se poate schimba în bine. Multe uși și oportunități sunt deschise automat pentru dvs., atât pentru creșterea personală, cât și în ceea ce privește cariera și finanțele. Atât România, cât și Uniunea Europeană, în general, vă vor oferi o gamă largă de studii și locuri de muncă. De asemenea, veți primi îngrijiri medicale decente și diverse beneficii sociale.

Deci, înregistrarea cetățeniei române prin cerere, e posibilă în două moduri: prin naturalizare și repatriere. Dintre aceste două, este preferențială a doua. Pe aceasta o vom analiza în primul rând.

Repatrierea este o întoarcere acasă după o absență lungă, voluntară sau obligatorie. Bineînțeles, în acest context, importantă este prezența rădăcinilor corespunzătoare, în cazul nostru - române.

Programul de repatriere este mai mult decât posibil, în special pentru cetățenii CSI. Acest lucru este justificat de starea lucrurilor din perioada de război și postbelică din cel de-al doilea război mondial. Astfel, dacă sunteți cetățean al oricărei țări din fosta Uniune Sovietică, este posibil să aveți rădăcini românești.

Autoritățile române încurajează întoarcerea „oamenilor săi”, prin urmare acest program este simplificat pentru persoanele ai căror strămoși s-au născut pe teritoriul României Mari din 1918. De ce anume din 1918? Deoarece, în cadrul programului de repatriere, Ministerul Justiției din România ține cont de rudele dvs. de până la 3 generații.

După cum probabil ați înțeles deja, premisa principală și obligatorie pentru dobândirea cetățeniei române prin acest program este confirmarea rudeniei cu un strămoș care s-a născut în România în perioada denumită. Acest fapt poate fi confirmat prin următoarele documente oficiale:

     ✔️ Certificatul de naștere al strămoșului;

     ✔️ Certificatul de deces al strămoșului;

     ✔️ Certificatul de căsătorie;

A doua metodă de dobândire a cetățeniei este prin naturalizare. Acest program este mai lung și mai dificil și necesită respectarea mai multor condiții:

     ✔️ Una dintre condițiile principale este șederea permanentă în România de cel puțin 8 ani. Conform legii, solicitantul se obligă să respecte toate prevederile legale și, de asemenea, să nu întreprindă nicio acțiune care încalcă ordinea și securitatea națională;

     ✔️ În mod firesc, o cerință obligatorie este absența unui cazier judiciar. În acest caz, infracțiunile sunt luate în considerare nu numai de pe teritoriul României, ci și în afara acesteia;

     ✔️ Trebuie să fiți fluent în limba română. De asemenea, trebuie să cunoașteți Constituția și imnul național.

     ✔️ Este important să aveți o sursă constantă și suficientă de venit pentru o existență deplină. Această condiție este stipulată de legea „Cu privire la regimul cetățenilor străini”;

Pentru a participa la programul de naturalizare, trebuie să parcurgeți 3 etape:

     ✔️ Primul pas va fi obținerea unui permis de domiciliere și ședere pe teritoriul României timp de cel puțin 5 ani; Baza pentru obținerea unui permis de ședere poate fi: studiile, munca, afacerea sau, de exemplu, căsătoria.

     ✔️ Mai mult, este necesar să obțineți o reședință permanentă și să locuiți în România cel puțin 3 ani;

     ✔️ Pasul final va fi depunerea cererii pentru pașaportul român;

Important! În cazul căsătoriei cu un cetățean român, perioada de ședere obligatorie este redusă cu 3 ani, adică va trebui să rămâneți în România nu timp de 8 ani, ci timp de 5 ani.

Indiferent de programul pe care îl alegeți, experții noștri vă vor sfătui și vă vor ajuta în colectarea și transmiterea documentelor necesare. Asistența in obținerea cetațeniei române este garantată. Împreună cu noi, dobândirea dublei cetățenii va fi posibilă pentru dvs. în cel mai scurt timp. De asemenea, oferim asistență în obținerea cetățenia moldoveneasca.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail