Logo

Procesul de obținere a cetățeniei române prin căsătorie

conditii si procedura de obtinere a cetateniei romane prin casatorie articolCetățenia română poate fi acordată străinilor căsătoriți cu cetățeni români, conform Legii cetățeniei nr. 21. Documentul stabilește procesul de obținere a pașaportului român pentru imigranți, inclusiv prin căsătorie. Căsătoria oficială cu un cetățean român facilitează accelerarea procesului de naturalizare. Cetățenia română prin căsătorie se poate obține în 5 ani, spre deosebire de perioada standard de legalizare de 8 ani, permițând astfel omiterea etapei de obținere a permisului de ședere permanentă și accelerarea obținerii pașaportului.

Condiții pentru obținerea pașaportului român pentru soții cetățenilor români

Cetățenia română poate fi acordată cetățenilor străini căsătoriți cu români dacă îndeplinesc următoarele criterii:

- Rezidență permanentă în România timp de cel puțin cinci ani de la data căsătoriei;

- Demonstrarea loialității și respectului față de statul român, legile, ordinea publică și stilul de viață;

- Vârsta de minim 18 ani;

- Resurse financiare suficiente pentru a trăi în România;

- Lipsa antecedentelor penale atât în România cât și în străinătate;

- Cunoașterea limbii române, a culturii și tradițiilor pentru o integrare reușită în societate;

- Înțelegerea principiilor Constituției României și capacitatea de a recita imnul național.

Dreptul la obținerea cetățeniei în aceste condiții se extinde nu doar la soții legali ai cetățenilor români, dar și la partenerii de viață în relație de facto, în cazul existenței unui copil comun și absența altor căsătorii legale.

Procedura de obținere a cetățeniei române prin căsătorie

Pentru a obține pașaportul român prin căsătorie, candidatul străin trebuie inițial să intre în România pe baza unei vize, să obțină un permis de ședere și după 5 ani poate aplica pentru cetățenie. Procesul de legalizare, inclusiv obținerea, este reglementat de Legea nr. 25, care include un capitol dedicat reunirii familiale.

Imigrația în România pe baza legăturilor matrimoniale este considerată ca o cale preferată pentru legalizare simplificată. Trebuie subliniat faptul că autoritățile române efectuează verificări minuțioase ale autenticității relațiilor conjugale pentru a preveni cazurile de căsătorii de conveniență, încheiate în scopul obținerii de avantaje.

Organele competente pot solicita probe suplimentare care să ateste veridicitatea relației sau pot efectua inspecții. Dacă se constată că legăturile nu sunt coniugale sau autentice familiale, sau dacă în țara de origine a străinului practica bigamiei/poligamiei este prezentă, solicitantului i se poate refuza acordarea sau prelungirea permisului de ședere și, de asemenea, în procesul de naturalizare.

Avantajele cetățeniei române

Cetățenii străini cu pașaport român beneficiază de călătorii fără viză în zona Schengen, oportunități îmbunătățite de muncă și educație și participarea deplină în viața culturală și socială a României.

Avantaje economice: Acces la piața muncii a Uniunii Europene, oportunități pentru avansare profesională, investiții și antreprenoriat. Cetățenii români pot înființa și gestiona afaceri liber în orice țară a UE.

Avantaje sociale: Acces la instituții educaționale și medicale de înaltă calitate, suport social și programe de pensii în România și alte țări ale UE.

Avantaje legale: Cetățenii străini cu cetățenie română au aceleași drepturi și obligații ca și rezidenții nativi, incluzând dreptul la vot, protecția drepturilor omului și protecție juridică conform legilor române și ale UE.

Avantaje culturale: Posibilitatea de a se integra profund în viața culturală bogată a României, de a participa la sărbători tradiționale, de a explora patrimoniul istoric și de a se implica în schimburi culturale.

Pentru a eficientiza procesul și a asigura atenția necesară tuturor aspectelor importante, este recomandată consultarea cu centrul juridic cetatenie.md. Vom oferi sprijin profesional în procesul de recuperare sau obținere a cetățeniei române.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail