Logo

Notarea divorțului și a morții: rapid și eficient

Obținerea notițelor despre divorț și decesÎn România, dacă căsătoria sau divorțul sunt încheiate în străinătate, trebuie să fie înregistrate prin aplicarea unor marcaje corespunzătoare în certificatul românesc de naștere sau de căsătorie. Aceste marcaje sunt necesare pentru eliberarea pașapoartelor românești. Spre deosebire de Rusia, Ucraina și alte câteva țări, informațiile despre divorț nu sunt incluse în pașaportul intern românesc sau alte documente.

Aceste marcaje conțin două ștampile care indică data căsătoriei, alegerea numelui de familie de către soți după căsătorie, precum și informații despre schimbarea numelui de familie și locul desfășurării căsătoriei și divorțului. Procesul de înregistrare a modificărilor în certificate durează de la 3 la 4 luni. Dacă solicitantul are un nou tip de certificat de naștere, înregistrările vor fi făcute pe acest certificat. În cazul unui certificat vechi, solicitantul poate cere un nou document.

Documente necesare pentru înregistrarea divorțului:

  • Certificat de naștere de model românesc

  • Certificat original de căsătorie

  • Certificat de divorț

  • Carte de identitate

  • Pașaport străin

  • Certificat de cetățenie

  • Procură

Dacă decizia de divorț este luată în străinătate, ea trebuie recunoscută de tribunalul român, dacă nu există un acord de recunoaștere mutuală între țări, cum este între România și Ucraina. În cazul în care divorțul implică schimbarea numelor de familie, sunt necesare declarații autentificate ale foștilor soți cu numele alese după divorț. Dacă unul dintre soți este cetățean român, o astfel de declarație este necesară doar de la el.

Documente necesare pentru marcajul despre deces

Dacă unul dintre soți a decedat, procesul de înregistrare a decesului în România include, de asemenea, aplicarea unei marcaje corespunzătoare pe documentele oficiale. Dacă decedatul avea un certificat românesc de naștere, marcajul despre deces este aplicat pe acest document. Dacă există un certificat românesc de căsătorie, atunci marcajul despre deces este aplicat exact pe acesta. Pentru înregistrarea decesului soțului în documentele românești sunt necesare următoarele documente:

  • Certificat românesc de naștere și de căsătorie;

  • Certificat de deces al soțului sau soției decedate;

  • Carte de identitate (original);

  • Pașaport străin;

  • Certificat de cetățenie;

  • Procură.

Specificul procedurilor

Aceste documente sunt necesare pentru înregistrarea oficială a evenimentului și pentru corecția ulterioară a datelor personale în toate registrele de stat relevante.

Dacă certificatul românesc de naștere a fost emis în străinătate la consulat, procesul de înregistrare a modificărilor, cum ar fi divorțul sau decesul, necesită trimiterea documentelor în România. Consulatele nu au autoritatea de a aplica astfel de marcaje, în schimb, toate înregistrările sunt efectuate exclusiv prin organele de stare civilă din București.

Pentru a începe procesul, consulatele trimit jurnale cu înregistrările certificatelor de naștere la Primăria Sectorului 1 din București. Timpul de trimitere a jurnalelor poate varia de la 4 la 6 luni, uneori chiar până la 8 luni. Abia după sosirea acestor jurnale în București este posibilă depunerea documentelor pentru înregistrarea marcajelor corespunzătoare. Procesul total, incluzând așteptarea jurnalelor din consulat și procesarea marcajelor, poate dura de la 7 la 11 luni.

Când certificatul românesc de naștere a fost emis în România, cererea pentru o marcă despre divorț sau deces poate fi depusă imediat, deoarece toate datele necesare sunt deja în București. Procesul de aplicare a marcajului durează de la 3 la 5 luni, iar costul serviciului depinde de documentele furnizate și alte circumstanțe. În cazul în care este necesar să se obțină un certificat românesc de naștere după depunerea jurământului, se recomandă să se facă acest lucru în București, deoarece acest proces va fi mult mai rapid, economisind între 4 și 7 luni.

Apelați la cetatenie.md

Nu doriți să călătoriți personal la București pentru a vă ocupa de documente?

Juriștii noștri pot prelua întregul proces pentru realizarea sa. Este suficient să emiteți o procură, iar Dumneavoastră vă puteți concentra pe activitățile zilnice în timp ce noi ne ocupăm de documente. Apelând la specialiștii de la cetatenie.md, veți beneficia de mai multe avantaje:

  1. Economie de timp — nu va trebui să pierdeți timp cu călătoriile și așteptarea la cozi.

  2. Asistență profesională — avocații noștri experimentați asigură corectitudinea și completitudinea tuturor documentelor procesate.

  3. Suport pe întreaga durată a procesului — veți fi informat(ă) despre toate etapele procesului, primind consultanțe detaliate și răspunsuri la întrebările Dumneavoastră.

Pentru a începe procesul contactați chiar acum specialiștii noștri. Împreună vom face ca procesul de obținere a documentelor românești să fie cât mai simplu și eficient.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail