Condițiile de obținere a permisului de ședere în România
România, ca stat membru al Uniunii Europene, a reușit să ocupe o poziție foarte demnă pe arena internațională și să-și consolideze acest rol. Are loc o dezvoltare intensivă a economiei, care duce treptat la apariția de noi locuri de munca - inclusiv în sfera IT. În plus, acest stat balcanic are tot ce este necesar pentru succesul necondiționat al segmentului turistic al economiei: condiții climatice favorabile, opțiuni convenabile de transportare, diversitate culturala.
În România este destul de ușor să obțineți un permis de ședere, care precedeaza obținerea unui pașaport românesc. Prin urmare, interesul pentru acest serviciu crește în fiecare an. Cel mai simplu mod de a obține cetățenia româna este prin procesul de repatriere. Astfel, persoana în cauză trebuie să își confirme originea teritorială legata de România. În alte cazuri, o persoana poate obține mai întâi un permis de ședere și apoi poate deveni cetățean cu drepturi depline.
Permisul de ședere se eliberează pe baza unor motive intemeiate. Legislația locală are în vedere urmatoarele patru motive:
Solicitarea unui loc de muncă intr-o companie
Prin semnarea unui acord cu orice companie româneasca, o persoană are dreptul de a obține un permis de ședere. Angajarea oficială vă permite să obțineți un permis de ședere timp de șase luni. Acesta poate fi extins dacă există un acord dintre ambele părți.
Admiterea la o Universitate
Orice doritor de a se înscrie la o universitate din România poate solicita un permis de ședere pentru durata studiilor. În acest scop, trebuie să demonstrați angajaților serviciului de migrație legitimația dvs. de student valabilă, care certifică faptul admiterii la studii. Solicitantul la fel trebuie să treacă testul pentru cunoașterea limbii de stat. De asemenea, solicitantul trebuie sa fie independent din punct de vedere financiar pentru întreaga perioada de studiu.
Reunificarea familiei
Acesta este unul dintre cele mai serioase motive pentru solicitarea unui permis de ședere. Este cea mai potrivită opțiune pentru copiii nativi sau adoptați (vârsta nu conteaza), pentru soții si soți, părinți cu cetățenie străina.
Lansarea unei afaceri
Aici este vorba deja despre o metodă mai complexă. Solicitantului i se va oferi să întocmească un număr mare de documente și să furnizeze un plan detaliat pentru viitoarea activitate antreprenorială. Printre angajații viitoarei firme sau întreprinderi trebuie să existe cel puțin 15 cetățeni români. În plus, candidatul va trebui să-și confirme viabilitatea financiară, adică să demonstreze ca active monetare legale are.
Procesul de obținere a unui permis de ședere
Cel mai bine este să începeți procedura chiar înainte de a vă muta. În primul rând, solicitantul trebuie să obțină o viză pe termen lung de 90 de zile. Dacă aceasta e pe cale de a expira, străinul ar trebui să reușească să o reînoiască cu 30 de zile înainte de termenul limită sau să depună o nouă cerere pentru un permis de ședere din unul dintre motivele de mai sus.
Este cel mai bine să începeți să colectați actele necesare chiar și înainte de obținerea vizei. De obicei, primul permis de ședere se elibereaza pentru o perioada de 12 luni cu posibilitatea de prelungire. În urma respectării tuturor regulilor, dacă persoana în cauză se află cu drept de ședere de cel puțin 5 ani, aceasta are dreptul de a obține o rezidență permanenta. Ce este de reținut cu privire la această perioadă? Solicitantul este obligat să locuiască în România, fără a pleca, cel puțin șase luni. Și timp de 5 ani de viețuire aici, acestuia i se permite să părăsească țara pentru un total de cel mult 10 luni. În aceste condiții, fiecare nou permis de ședere este prelungit rapid și fără întârziere.
Solicitantul trebuie să îndeplinească câteva condiții importante. Acestea includ:
✔️ Respectarea anumitor reguli privind șederea pe teritoriul statului.
✔️ Disponibilitatea unui loc de reședință (inclusiv închiriat).
✔️ Cunoașterea limbii române vorbită fluent.
✔️ Absența din partea solicitantului a oricăror amenințări împotriva altor cetățeni ai României.
Lista documentelor necesare pentru obținerea permisului de ședere:
✔️ Cerere;
✔️ Pașaport;
✔️ Asigurare medicală;
✔️ Certificat care atestă absența cazierului judiciar;
✔️ Un act care confirmă disponibilitatea unui spațiu de locuit;
✔️ Certificat medical conform căruia solicitantul nu are o boală gravă;
✔️ Extras din contul bancar personal pentru a confirma solvabilitatea persoanei.
Aveți întrebări despre obținerea permisului de ședere în România? Personalul centrului nostru multifuncțional va fi bucuros să vă răspundă! De-asemenea puteți primi o consultație detaliată referitor oricărei întrebări în legătură cu documentele.