Logo
cetatenie.md
cetatenie.md

Restabilirea și redobândirea cetățeniei Moldovei

redobândirea cetățeniei Moldovei

„O persoană care anterior a fost cetățean al Republicii Moldova, la o cerere relevantă, poate fi readusă la cetățenia Moldovei cu posibila păstrare a cetățeniei străine” - Articolul 16 din Legea „Cu privire la cetățenia Republicii Moldova” (nr. 1024-XIV din 2.06.2020).

Pentru a redobândi cetățenia Republicii Moldova, trebuie să depuneți pachetul necesar de documente la Departamentul de Înregistrare și Documentare a Populației sau, în cazul reședinței într-o țară străină, la Consulatul sau Secția Consulară al Ambasadaei Moldovei în această țară.

Ce documente sunt necesare pentru redobândirea cetățeniei Moldovei​?

Acest pachet necesar de acte necesare pentru redobândirea cetățeniei Moldovei ar trebui să fie format din:

  • Certificat autobiografic (Carte de imobil) cu date despre locul de reședință, locul de muncă, starea civilă, rudele apropiate și motivul pentru care s-a renunțat la cetățenia moldovenească în trecut;

  • Certificat de componență a familiei la locul de reședință;

  • Un act care confirmă renunțarea la cetățenia RM sau privarea de cetățenie;

  • Copie a actului de identitate al unui cetățean străin și dacă este necesar – pașaport sau permis de ședere;

  • Bonul de plată a achitării taxei de stat (taxa este de 180 de lei în Moldova și 10 Euro la Consulatul sau secția consulară a Ambasadei Moldovei);

  • 4 fotografii, 45 * 35 mm;

  • Cazier judiciar (dacă un cetățean străin are cetățenia în mai multe țări ale lumii simultan, el trebuie să furnizeze un certificat fără antecedente penale din fiecare țară);

  • Pentru persoanele, reprezentate de interesele unui cetățean străin – acte care confirmă acest drept;

  • Acordul scris al celui de-al doilea părinte, dacă un singur părinte intenționează să i se redobândească cetățenia Republicii Moldova împreună cu un copil sub 18 ani;

  • Acordul unui copil minor în vârstă de 14-18 ani, certificat de un notar.

Ce altceva mai trebuie să știți înainte de a depune un pachet de documente pentru redobândirea cetățeniei moldovenești?

Documentele trebuie întocmite în limba de stat sau în rusă. Trebuie remarcat faptul că pot fi solicitate și alte documente.

Cererea pentru redobândirea cetățeniei moldovenești se întocmește în numele președintelui Republicii Moldova și se depune personal sau printr-un avocat care acționează pe baza unei procuri, certificat în modul prevăzut de legislația Republicii Moldova. Cererea se depune la subdiviziunea teritorială a Agenției Servicii Publice, în competența teritorială a cărei reședință a solicitantului este stabilită, sau, în funcție de circumstanțe, la Agenția Servicii Publice, iar în cazul unei persoane care are reședința legală și permanentă în străinătate, la misiunea diplomatică sau la biroul consular al Republicii Moldova sau la MAEIE (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene) al Republicii Moldova.

Termenul pentru examinarea unei cereri de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova nu trebuie să depășească un an.

În caz de dezvăluire a neconcordanțelor sau a datelor false indicate în documentele depuse de solicitant sau reprezentantul său legal, cererea va fi primită după eliminarea discrepanțelor relevante sau va fi primit un refuz de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova.

Mai aveți întrebări? Doriți să redobândiți sau să obțineți cetățenia moldovenească? Contactați experții noștri și primiți consultație profesională deja astăzi.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail