Logo

Pașaport biometric sau buletin românesc - ce e mai bine?

Cei care au trecut prin partea principală a etapelor de restabilire a cetățeniei românești și deținând un certificat de naștere în această țară europeana își pun adesea întrebări rezonabile. Este suficient să ai la îndemână doar un pașaport biometric? Sau este nevoie și de buletin?

Totul depinde de scopurile si obiectivele specifice fiecărei persoane. Să analizăm caracteristicile buletinului.

Valabilitatea acestuia este de 10 ani, în timp ce a pașaportului este de 5 ani.

Libertate de mișcare: Buletinul vă permite să intrați pe teritoriul statelor Uniunii Europene fără pașaport. Dar buletinul nu este potrivit pentru călătoriile în afara UE. Deci, pentru a vă afla fără viză în Japonia sau Australia, aveți nevoie de pașaport românesc.

Vârsta proprietarului: Buletinul se obține de la vârsta de 14 ani. Absolut toți cetățenii României au dreptul de a obține un pașaport, indiferent de vârstă.

Specificul emiterii: Puteți solicita un buletin numai în timpul unei vizite personale în România. Este imposibil de obținut acesta prin serviciile consulatului. Dacă vorbim despre termenul de emitere, atunci este de maximum 30 de zile lucrătoare. Este mai potrivit să solicitați mai întâi un buletin și numai apoi pașaportul. Faptul este că pașaportul român conține coloana „domiciliul”. Dacă aveți un buletin, această coloană conține numele domiciliului pentru care a fost emis buletinul. Daca nu aveți un buletin pre-eliberat, atunci inscripția RUS va apărea în coloana de mai sus. Acest fapt nu schimbă legitimitatea pașaportului român. Cu toate acestea, dacă persoana va dori să solicite un buletin în viitor, atunci pașaportul va trebui făcut din nou, ținând cont de noul domiciliu.

În ce cazuri este necesar buletinul?

       ✔️ dacă persoana trebuie să se mute în România la un domiciliu stabil;

       ✔️ în caz de necesitatea obținerii unui permis de conducere de tip european (în cazul în care permisul de conducere se schimbă, dar nu trebuie să susțineți examenul);

       ✔️ atunci când aveți nevoie să deschideți un cont la una dintre băncile europene și nu doriți să intrați în sancțiuni personale;

       ✔️ pentru a comunica cu angajații serviciilor sociale românești.

    În celelalte cazuri (vorbim despre angajare, călătorii, asigurări etc.), pașaportul biometric valabil timp de 5 ani, este suficient.

    Rezumând, putem afirma: buletinul este important dacă proprietarul acestuia intenționează să-și conecteze mai strâns viața cu România. Dar dacă persoana planifică o vizită pe termen scurt în Europa în scopuri turistice, atunci va fi suficient un pașaport român.

    Pentru mai multe informații despre pașapoarte în România, contactați centrul nostru multifuncțional. De asemenea, vă recomandăm să vă familiarizați cu serviciul de obținere cetățeniei româna.

    phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail