Logo

Cetățenia Moldovei prin căsătorie: proces, cerințe și documente

молдавское гражданство по бракуCetățenia Republicii Moldova - un obiectiv valoros pentru mulți, iar unul dintre cele mai accesibile moduri de a o obține este prin căsătorie cu un cetățean moldovean. Această metodă nu numai că întărește legăturile familiale, dar deschide și porțile pentru noi oportunități în țară. Este esențial să cunoaștem cerințele cheie și procesul de obținere a cetățeniei pentru a ne pregăti pentru acest pas important.

Cum se obține cetățenia Moldovei prin căsătorie?

Condiția principală este existența unui mariaj legal cu un cetățean al Moldovei pentru cel puțin trei ani. Această perioadă demonstrează stabilitatea și seriozitatea relațiilor de familie. Solicitantul trebuie să aibă un permis de rezidență în Moldova, eliberat pe baza căsătoriei, care atestă legalitatea șederii soțului străin în țară. Cererea pentru cetățenie se poate depune la reprezentanțele diplomatice sau la consulatele Republicii Moldova din străinătate sau la Întreprinderea de Stat „Registru”. Aceasta asigură accesibilitatea procesului pentru cei care trăiesc în afara Moldovei.

Ce documente sunt necesare pentru obținerea cetățeniei prin căsătorie?

Pentru a obține cetățenia moldovenească, candidații trebuie să prezinte un set complet de documente care reflectă datele lor personale și financiare, precum și legalitatea șederii lor în țară:

 • Cerere: Trebuie depusă în două exemplare.
 • Documente de identificare: Includ un pașaport sau alt document de călătorie al străinului, precum și permisul de rezidență.
 • Certificat de stare civilă: Include informații despre starea civilă a solicitantului și a copiilor săi minori, și dacă este necesar, certificatul de deces al rudelor apropiate.
 • Autobiografie: Trebuie să conțină detalii despre data sosirii în Moldova, motivul schimbării domiciliului, locul de muncă, și informații despre starea civilă.
 • Chitanță pentru plata taxei de stat: Se plătește fie la Ministerul Afacerilor Externe, fie la misiunile diplomatice ale RM peste hotare.
 • Certificat de cazier judiciar: Necesar din țara de origine și din Moldova.
 • Certificat de rezidență legală: Eliberat de autoritățile moldovenești.
 • Fotografii: Patru fotografii color, dimensiunea 3,5x4,5 cm.
 • Dovada veniturilor: Se necesită un certificat de la locul de muncă sau de studii; persoanele fără un loc de muncă trebuie să prezinte un certificat care confirmă surse legale de venit.
 • Certificat de cunoaștere a limbii și constituției statului: Nu este necesar pentru pensionari, persoane cu dizabilități și alte categorii scutite de lege.

Procesul de evaluare a cererilor și apelurilor privind cetățenia nu trebuie să depășească un an, conform legislației în vigoare a Republicii Moldova.

Avantajele cetățeniei Republicii Moldova pentru cetățenii CSI

Cetățenia Moldovei oferă numeroase oportunități pentru libertatea de mișcare, desfășurarea afacerilor și educație, atât în țară cât și în străinătate. Iată principalele avantaje pe care le oferă cetățenii Moldovei:

 • Regim fără vize: Cetățenii Moldovei pot călători fără vize în 120 de țări, inclusiv în țările Uniunii Europene și în zona Schengen.
 • Viza E-2 pentru SUA: Această viză le permite antreprenorilor moldoveni să desfășoare activități comerciale pe teritoriul Statelor Unite.
 • Deschiderea conturilor bancare în străinătate: Cetățenia facilitează procesul de deschidere a conturilor în bănci internaționale.
 • Conducerea afacerilor în străinătate: Cetățenia Moldovei simplifică înregistrarea și gestionarea afacerilor în alte țări.
 • Costuri accesibile: Obținerea cetățeniei Moldovei este, în medie, de trei ori mai ieftină decât în majoritatea țărilor europene.
 • Rapiditatea procesului: Obținerea pașaportului poate dura de la trei luni la trei-cinci ani, în funcție de circumstanțe (naștere în Moldova, nașterea rudelor în Moldova sau naturalizare).
 • Angajare și afaceri în UE: Cetățenia permite angajarea oficială și conducerea afacerilor atât în Moldova, cât și în Uniunea Europeană.
 • Posibilitatea de a obține permis de rezidență în UE: Pe baza unui angajament oficial, se poate obține rezidența în Uniunea Europeană.
 • Accesul la cetățenia română: Pentru moldoveni este mai ușor să obțină cetățenia română, o țară membră a UE.
 • Dubla cetățenie: Moldova permite deținerea dublei cetățenii, ceea ce înseamnă că nu este necesar să renunți la cetățenia actuală.

Aceste avantaje fac cetățenia Moldovei o opțiune atrăgătoare pentru mulți care doresc să își extindă orizonturile și să asigure un viitor mai liber și mai prosper.

Avantajele obținerii cetățeniei Moldovei prin cetatenie.md

Utilizarea serviciilor companiei cetatenie.md pentru obținerea cetățeniei Moldovei oferă numeroase avantaje față de procesul de aplicare pe cont propriu.

Procesul de obținere a cetățeniei necesită precizie în pregătirea documentelor. Orice mică eroare sau omisiune în documente poate duce la întârzieri sau chiar la respingerea cererii. Specialiștii de la cetatenie.md au cunoștințe aprofundate și experiență, ceea ce permite minimizarea riscurilor și maximizarea șanselor de succes.

Prin interacțiunea directă cu autoritățile de stat și experiența în pregătirea documentelor, cetatenie.md poate accelera procesul de obținere a cetățeniei. Acest aspect este crucial în situații care necesită o rezolvare rapidă a problemelor legate de relocare, angajare sau educație în străinătate.

În plus față de procesul de obținere a cetățeniei, cetatenie.md oferă servicii suplimentare, cum ar fi traduceri de documente, apostilare, reprezentare juridică și consultanță pe orice temă legată de obținerea cetățeniei. Aceste servicii asigură o susținere cuprinzătoare pe tot parcursul procesului.

Apelând la profesioniștii de la cetatenie.md nu doar că investiți într-un succes garantat pentru obținerea cetățeniei, ci și evitați numeroasele probleme potențiale asociate cu gestionarea individuală a acestui proces.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail