Logo

Mituri și realitate despre cetățenia moldovenească

fapte și ficțiune despre cetățenia moldoveneascăCetățenia moldovenească devine tot mai importantă în contextul global, datorită globalizării și fluxurilor migraționale. Există numeroase mituri și concepții greșite în jurul procesului de obținere a acesteia și a avantajelor pe care le conferă. Haideți să analizăm și să demontăm cele mai populare mituri legate de cetățenia moldovenească.

Este dificil și costisitor să obții cetățenia moldovenească?

Se spune adesea că procesul de obținere a cetățeniei în Moldova este excesiv de complicat și costisitor. Această percepție este comună printre cei puțin familiarizați cu procedura reală.

De fapt, cerințele pentru obținerea cetățeniei moldovenești sunt destul de standard și aliniate la practicile internaționale. Condițiile cheie pentru străinii fără temeiuri de cetățenie includ șederea legală în țară și cunoașterea limbii oficiale.

Costul procesului de obținere a cetățeniei moldovenești include taxe de stat, servicii de traducere, legalizare notarială și, dacă este necesar, asistență juridică. În ceea ce privește durata, pentru persoanele care revendică cetățenia pe baza locului nașterii, procesul durează de obicei până la trei luni. Pentru cei care obțin cetățenia pe baza apartenenței etnice sau a originilor, perioada poate varia de la șase la nouă luni. În cazul foștilor cetățeni ai Moldovei care au renunțat anterior la cetățenia lor și doresc acum să o recupereze, procedura durează în medie un an.

Cetățenia moldovenească nu oferă avantaje în comparație cu alte țări?

De fapt, cetățenia moldovenească oferă numeroase avantaje și oportunități.

- Cetățenii Moldovei beneficiază de acces fără viză în peste 100 de țări, inclusiv în statele din zona Schengen, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ pentru călătorii și afaceri.

- Moldova participă activ în diverse acorduri cu Uniunea Europeană, facilitând accesul cetățenilor moldoveni pe piața muncii a UE.

- Statul permite deținerea dublei cetățenii, permițând cetățenilor să păstreze cetățenia moldovenească atunci când dobândesc cetățenia unei alte țări, ceea ce mărește flexibilitatea personală și profesională.

- Moldova oferă diverse programe pentru investitori, inclusiv posibilitatea de a obține cetățenia prin investiții, ceea ce poate fi atractiv pentru antreprenori și investitori.

Astfel, cetățenia moldovenească conferă avantaje concrete și semnificative, făcând-o un activ valoros pentru cei care caută mobilitate internațională sau oportunități de afaceri.

Cetățenia Moldovei nu oferă dreptul de muncă și educație în alte țări?

Acest mit provine dintr-o înțelegere greșită a acordurilor internaționale și regulilor privind migrația și educația. Realitatea este că cetățenia Moldovei deschide diverse oportunități pentru angajare și educație în străinătate.

Cetățenii Moldovei au un acces mai facil la angajare în țările UE prin vize de lucru, comparativ cu cetățenii altor țări post-sovietice, asigurând un acces ușor la piețele de muncă europene, unde moldovenii pot lucra beneficiind de drepturi și oportunități egale.

De asemenea, moldovenii pot beneficia de educație în instituții de învățământ străine. Studenții din Moldova participă frecvent la programe internaționale de educație, cum ar fi Erasmus+, permițându-le să studieze în universități din Europa și alte regiuni.

Țara participă activ la diferite schimburi educaționale și culturale internaționale, oferind cetățenilor săi șanse de studiu, stagii și dezvoltare profesională în străinătate.

Este necesar să locuiești în țară pentru a obține cetățenia Moldovei?

Deși rezidența permanentă în Moldova este una dintre căile de obținere a cetățeniei prin naturalizare, există și alte modalități care permit devenirea cetățeanului moldovean, chiar și locuind în străinătate.

Persoanele cu origini moldovenești sau rude moldovene pot solicita cetățenia fără necesitatea rezidenței permanente în Moldova. Aceasta se aplică descendenților moldovenilor care au emigrat din țară.

Foștii cetățeni ai Moldovei, care au pierdut cetățenia, pot de asemenea să o recupereze, chiar dacă trăiesc în străinătate.

Colaborând cu cetatenie.md la distanță, prin procură, poți obține cetățenia pe aceste baze, necesitând doar o singură vizită în Moldova pentru a ridica pașaportul.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail