Logo

Obținerea legală a cetățeniei moldovenești în 2024

получение гражданства молдовы без хлопот в 2024 годуMoldova este o țară cu o cultură și istorie bogată, înconjurată de peisaje pitorești, inclusiv păduri, vii și stepă. Ospitalitatea localnicilor și bucătăria tradițională fac din această țară o destinație atractivă pentru mulți călători. Astăzi dorim să vă vorbim despre metodele legale de obținere a cetățeniei în țara noastră.

Cum se poate obține cetățenia Moldovei

Conform legislației Moldovei, există mai multe moduri de a obține cetățenia:

 • Prin drept de naștere: Copilul născut în Moldova și care are cel puțin un părinte cetățean al țării, obține automat cetățenia moldovenească. Această regulă se aplică și copiilor născuți în Moldova de la persoane fără cetățenie, precum și copiilor găsiți pe teritoriul țării fără cetățenie definită.
 • După adopție: Dacă un copil fără cetățenie este adoptat de cetățenii Moldovei, el obține cetățenia țării. Dacă copilul are deja o altă cetățenie, el trebuie să renunțe la aceasta.
 • Prin recunoaștere/repatriere: Persoanele născute în Moldova de la un părinte moldovean, precum și descendenții lor născuți pe teritoriile nordului Bucovinei, Basarabiei și altor regiuni specificate până la 28.06.1940, pot folosi o procedură simplificată pentru obținerea cetățeniei. De asemenea, acest lucru se aplică persoanelor deportate din Moldova după 20.06.1940 și descendenților lor, precum și celor care au trăit legal în țară până la 23.06.1990.
 • Restabilirea cetățeniei: Cei care au pierdut anterior cetățenia moldovenească trebuie să treacă un examen de limbă română și de cunoaștere a Constituției, precum și să confirme sursele de venit pentru restabilirea statutului.
 • Naturalizarea: Persoanele care au trăit în Moldova continuu timp de 10 ani pot depune o cerere pentru obținerea cetățeniei. Pentru refugiați și persoanele fără cetățenie, perioada se reduce la 8 ani.
 • Prin permis de rezidență: Cei care se reunesc cu familia trebuie să trăiască în țară timp de trei ani. Alte categorii de străini pot necesita să trăiască între cinci și zece ani pentru a obține cetățenia.

Ce avantaje oferă cetățenia moldovenească

Cetățenia Republicii Moldova oferă o serie de avantaje semnificative pentru deținătorii săi. În primul rând, moldovenii au dreptul la intrare fără viză sau la obținerea unei vize electronice la sosire în 121 de țări ale lumii, ceea ce face călătoriile internaționale mai convenabile și accesibile.

În plus, având în vedere că din iunie 2022 Moldova a devenit candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii țării pot aștepta oportunități viitoare pentru obținerea unui pașaport al UE. Un alt aspect important este posibilitatea de a achiziționa terenuri agricole și forestiere în limitele țării, deschizând perspective suplimentare pentru afaceri și investiții în sectorul agrar. Mai mult, există o procedură simplificată pentru obținerea cetățeniei pentru membrii familiei deținătorului de pașaport moldovenesc: soții pot obține cetățenia printr-un program accelerat după trei ani de căsătorie și rezidență permanentă în Moldova, iar copiii obțin automat cetățenia împreună cu părinții.

Acești factori fac cetățenia Moldovei o opțiune atractivă pentru mulți care caută noi oportunități și stabilitate.

De ce pot primi refuz în obținerea cetățeniei

Există mai multe motive pentru care cererea de cetățenie a Moldovei ar putea fi respinsă:

 • Perioada insuficientă de rezidență: Pentru naturalizare, este necesar ca străinul să fi locuit în Moldova un număr de ani stabilit de lege (de obicei 10 ani, pentru refugiați 8 ani).
 • Lipsa cunoștințelor de limbă: Candidatul trebuie să demonstreze cunoașterea limbii române la un nivel adecvat. (Se referă la cei care obțin prin naturalizare)
 • Lipsa unui venit legal: Solicitanții trebuie să dovedească că pot să se întrețină financiar în Moldova, fără a recurge la ajutor social.
 • Antecedente penale: Persoanele cu condamnări neexecutate sau recente pot fi refuzate pentru cetățenie.
 • Amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice: Dacă există dovezi că persoana poate reprezenta o amenințare la adresa securității țării sau a ordinii publice.
 • Neprezentarea documentelor necesare sau furnizarea de informații false: Datele incomplete sau incorecte în cererea depusă pot duce la respingerea acesteia.

Acești factori sunt importanți de luat în considerare la depunerea cererii pentru cetățenie, pentru a maximiza șansele de succes.

Pentru a evita probleme potențiale și pentru a obține reușit cetățenia Moldovei, vă recomandăm să apelați la serviciile noastre.

Specialiștii noștri au cunoștințe aprofundate și experiență în navigarea complexității legislației migraționiste din Moldova. Vom oferi o abordare personalizată și suport în fiecare etapă a procesului - de la consultarea inițială până la depunerea documentelor și obținerea cetățeniei.

Încredințați-vă călătoria către noua cetățenie profesioniștilor și faceți procesul cât mai lin și fără griji. Viitorul Dvs. de succes în Moldova începe aici, pe cetatenie.md

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail