Logo

Reguli pentru intrarea pe teritoriul Moldovei într-o pandemie

Conform celor mai recente date, situația epidemiologică ia o întorsătură destul de periculoasă. Are loc o creștere a numărului de cazuri de infectare și, în consecință, a zonelor „roșii”. A fost descoperită apariția unor noi forme a virusului, inclusiv a celor asimptomatice.

O analiză a tuturor datelor și statisticilor relevante indică faptul că situația continuă să se deterioreze atât la nivel național, cât și internațional. Din aceasta rezultă că prognozele sunt dezamăgitoare. Drept urmare, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, la 4 martie 2021, a adoptat un decret corespunzător. Baza pentru adoptarea acestuia a fost articolul 58 din Legea nr. 10 din 3 februarie 2009 (privind supravegherea de stat a sănătății publice).

În cadrul regulamentului, Comisia a stabilit reguli și măsuri pentru trecerea frontierei de stat a Moldovei.

Pentru a trece frontiera, trebuie de îndeplinit 2 obligații:

       ✔️ De completat fișa epidemiologică;

       ✔️ De semnat o declarație de conformitate cu regimul de carantină pe un termen de 2 săptămâni.

Pentru minorii sub 14 ani, datele sunt completate și semnate de reprezentanții legali sau de persoanele însoțitoare.

Important! Persoanele care nu respectă măsurile adoptate de Comisie e posibil să răspundă penal pentru aceasta.

Unele categorii de persoane fac o excepție. Aceasta este valabilă numai în absența febrei și a semnelor infecțiilor respiratorii la următoarele persoane:

      1. Copii sub 6 ani.

      2. Persoanele cu test PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu nu mai mult de 72 de ore înainte de îmbarcare. Acest lucru se aplică atât pasagerilor din transportul public, cât și celor care intră cu propriul transport. Rezultatele trebuie prezentate într-una dintre limbile: română, rusă, engleză sau franceză.

      3. Șoferii și personalul care deservesc următoarele tipuri de transport:

           ✔️ vehicule pentru transportul de mărfuri și pasageri cu mai mult de 9 locuri, inclusiv a șoferului;

           ✔️ nave, aeronave;

           ✔️ trenuri.

      4. Persoanele care călătoresc din motive umanitare sau de sănătate.

În această categorie vor fi incluși și însoțitorii.

Dacă este necesar, trebuie prezentate actele de confirmare.

      5.  Studenții și însoțitorii acestora care au venit în scopul studierii sau susținerii examenelor, precum și pentru organizarea, predarea sau participarea la concursuri sau olimpiade. Aceștea sunt obligați să prezinte documentele de confirmare.

      6.  Persoanele care au venit în scopuri profesionale. În acest caz, actele de confirmare sunt: viza, permisul de ședere etc. Aceste documente trebuie să fie însoțite de un acord sau invitație din partea unei persoane juridice care rezidă în Moldova.

      7.  Persoanele care s-au întors din altă țară, pe care au vizitat-o mai devreme în scopuri profesionale. Aceste persoane trebuie să prezinte un document care să confirme acest fapt. Documentul trebuie să fie emis de o persoană juridică rezidentă în Moldova. La rândul său, acest act este emis pe baza unei invitații sau a unui acord încheiat cu un agent economic străin. În egală măsură, baza documentului poate fi delegarea unei instituții de stat din Moldova, printr-un ordin adecvat.

      8.  Angajații care trec în tranzit din România sau Ucraina cu un act de confirmare a unui contract cu agenții economici din aceste țări.

      9.  Deținătorii următoarelor pașapoarte: diplomatic, de serviciu, oficial.

De asemenea, această categorie include:

           ✔️ Titulari de documente de călătorie precum „Laissez-Passer” eliberat de ONU.

           ✔️ Reprezentanți diplomatici, consulari, precum și familiile lor.

           ✔️ Reprezentanții organizațiilor sau misiunilor de importanță internațională acreditați în Republica Moldova și personalul de asistență umanitară.

      10.  Sportivi și membri ai delegațiilor sportive care au venit în cadrul competițiilor internaționale; Sportivi minori însoțiți de părinți sau reprezentanți legali.

      11.  Pasageri în tranzit.

      12.  Persoanele convocate de organele de drept din Moldova.

      13.  Persoanele care au un document care confirmă vaccinarea împotriva COVID-19. Documentul trebuie întocmit într-una dintre limbile: română, rusă, engleză.

Notă! Este posibil să opriți regimul de autoizolare după a 10-a zi numai dacă este prezentat un test PCR negativ pentru COVID-19.

În mediul actual, este imperativ să fiți responsabili și vigilenți. De asemenea, pentru o mai mare încredere în trecerea frontierei astăzi, este benefic să obțineți cetățenia moldovenească. Centrul nostru juridic multifuncțional vă va ajuta cu aceasta. Vom prelua toată povara legală și dvs. va trebui doar să vă monitorizați cu atenție starea de sănătate.

phone_ico viber_ico viber_ico whats_icon mail